Túra a „kéktúrázás napján”!

Időpont: 2024. október 12. (szombat)

Mi az a „kéktúrázás napja”?

„Az ország legnagyobb ingyenes közösségi túranapja a Magyar Természetjáró Szövetség szervezésében. A 2020-as debütáló rendezvény sikerére építve az elmúlt években az Országos Kékkör bejárásán minden alkalommal több mint 3000 fő túrázott. A hagyomány folytatásaként 2024. október 12-én újra nekivágunk a kék sáv jelzést követve egy túrának.  

Az Országos Kékkör három kéktúrarészén; az Országos Kéktúra (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra (RP-DDK) és az Alföldi Kéktúra (AK) útvonalain, 143 túracsoporttal összesen mintegy 2585 km-t teszünk meg egy nap alatt együtt. 

Az esemény különlegessége, hogy a túra napján a GPS jeladóval felszerelt csoportok haladása valós időben, online követhető. A csoportok mozgása által húzott kék vonal a nap végére kirajzolja a Magyarországot körbejáró Országos Kékkör teljes nyomvonalát. Hagyományteremtő céllal, a nemzeti parkok és természetjáró egyesületek szakmai segítségével az MTSZ ezzel a túranappal szeretné felhívni a figyelmet nemzeti értékünkre, a Kéktúrára, annak értékes múltjára és lendületes jelenére.” (idézet az MTSZ szövegéből)

Az idei túránk

Egyesületünk ez évben a 143 túrából a 99-es számú túra vezetését vállalta, ez az Alföldi Kéktúra (AK) útvonalán a Keselyűs – Pörböly szakasz. Ezen a 18 km-es és szintemelkedést elhanyagolható mértékben tartalmazó szakaszon vehetnek részt a jelentkezők. A túra ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni (szeptember 1-től) az alábbi honlapon lehet: 

A kéktúrázás napja honlap: kéktúrázás napja

A túra rövid leírása

A gemenci erdő ártéri vadonjának egyetlen hosszú, összefüggő turistaútján gyalogolunk végig. Bár az erdő palástja mögött csendben vánszorgó Dunát nem pillanthatjuk meg, holtágai, vagy éppen még „élő” mellékágai igazi vízi paradicsomként kísérnek az útvonal mentén. Másik útitársunk a tekintélyes méretű erdőséget feltáró kisvasúthálózat sínpárja, mely hol a növényzet takarásába vész, hol mellénk szegődik. Közepesen hosszú, de kényelmes és minden ízében izgalmas túra a Duna menti víz édenkertben.

Indulás: 700-kor a CsDKK parkolótól 

Várható hazaérkezés: kb. 17 órakor 

Figyelem! A kéktúra regisztráció nem jelenti egyben a Paksról induló különbuszra jelentkezést is, a regisztrációt követően a buszra felférés érdekében szükséges Török Erzsébettel felvenni a kapcsolatot: +36 20 3144615. A helyi szokásoknak megfelelően. 

Mindenkit szeretettel vár a „99-es túra” szakaszfelelőse: Gergely László

Túra a „kéktúrázás napján”! – Demeter